Θαλάσσια Επιστήμη και Τεχνολογία: Συζητήσεις μεταξύ Επικεφαλής Επιστήμονα και CMMI

O Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, επισκέφθηκε το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, (CMMI), όπου είχε μια πλούσια και παραγωγική συζήτηση για τις τρέχουσες και μελλοντικές προσπάθειες του Ινστιτούτου καθώς και την στρατηγική της Κύπρου για τη γαλάζια οικονομία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ άλλων, η στρατηγική της Κύπρου για τη γαλάζια οικονομία και το έργο που εκπονεί το CMMI προς την επίτευξη των στόχων αυτών, όπως και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και η σημασία της ενσωμάτωσης της στην πρόσβαση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να ενισχυθεί η εφαρμοσμένη καινοτομία στη θαλάσσια έρευνα. Η συζήτηση επεκτάθηκε, παράλληλα, στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σκουρίδη στην Ιαπωνία, όπου ο Επικεφαλής Επιστήμονας παρουσίασε και ανέλυσε  τις δράσεις και τη στρατηγική του Ινστιτούτου σε διεθνές επίπεδο.

Το CMMI επανέλαβε την προσήλωσή του στη σημασία της εφαρμοσμένης έρευνας και ανέλυσε τις  υφιστάμενες συνεργασίες με εταιρείες όπως η MSC και η Columbia Shipping Management. Επιπρόσθετα, το CMMI αναφέρθηκε στον επικείμενο διαγωνισμό “The Challenge of the Titan”, ο οποίος επιδοτείται, με στόχο την πρόσληψη ναυπηγών υψηλού κύρους από όλο τον κόσμο για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο, μια πρωτοβουλία που αναμένεται να προσελκύσει καινοτόμες ιδέες και λύσεις στον τομέα της θαλάσσιας τεχνολογίας.

Οι δύο έξυπνες βυθολόγιες που αναπτύσσει το Ινστιτούτο, με την υποστήριξη της SignalGenerix, οι οποίες συλλέγουν δειγματοληπτικά σε πραγματικό χρόνο κρίσιμα δεδομένα για την ποιότητα του περιβάλλοντος και του νερού των κυπριακών θαλασσών, ήταν ένα από τα θέματα κεντρικού ενδιαφέροντος. Επίσης, το CMMI παρουσίασε την κατασκευή ακτοπλοϊκών σκαφών μηδενικών εκπομπών, ένα έργο που υλοποιείται μέσω των προκηρύξεων του ιδρύματος έρευνας και καινοτομίας, και θα λειτουργούν ως αυτόνομες θαλάσσιες πλατφόρμες, εκτοξεύοντας πολλαπλές χρήσεις με μηδενικές εκπομπές. Περαιτέρω, το CMMI έχει κατασκευάσει αυτόνομα jet ski και υποβρύχια οχήματα για αμυντική χρήση και ενεργειακούς σκοπούς, αναδεικνύοντας την εμπειρογνωμοσύνη και την τεχνογνωσία του.

Τέλος, το CMMI παρουσίασε το έργο τεχνητού κοραλλιογενούς ύφαλου, η υλοποίηση του οποίου θα επιτύχει ταυτόχρονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της δημόσιας ενημέρωσης. Το έργο υιοθετεί καινοτομίες όπως, η κατασκευή με 3D εκτύπωση των δομικών στοιχείων του υφάλου, η χρήση οικολογικών, περιβαλλοντικά φιλικών υλικών για τη βάση, καθώς και η αξιοποίηση ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού για τη συλλογή δεδομένων, που όχι μόνο ενισχύουν τον τεχνολογικό τομέα της ναυτιλίας αλλά συμβάλλουν παράλληλα και στην προσέλκυση ταλέντων και επενδύσεων, ενισχύοντας την αναγνώριση της Κύπρου ως κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο.

Πέραν των θεμάτων με  τεχνολογική προσέγγιση, στη συζήτηση αναδείχθηκε και η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, η οποία επιτρέπει και ενθαρρύνει συνεργασίες με χώρες  της περιοχής μας, καταδεικνύοντας την πολυδιάστατη δυναμική παρουσία της Κύπρου στην περιοχή. Επίσης δόθηκε έμφαση στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Κέντρων Αριστείας, τα οποία λειτουργούν ως πυρήνες καινοτομίας και τεχνολογίας,  ως κρίσιμος και θεμελιώδης παράγοντας για την υποστήριξη και την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και της έρευνας.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας κ. Δ. Σκουρίδης δήλωσε ότι «με την υποστήριξη του CMMI και της ευρύτερης ερευνητικής κοινότητας, η Κύπρος ενισχύει τη θέση της ως κέντρο καινοτομίας και τεχνολογίας στην περιοχή». «Είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης που θα ωφελήσει τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία της Κύπρου».