Τεχνητή Νοημοσύνη και Δικαιοσύνη: Προκλήσεις και εξελίξεις

Χαιρετισμός Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Σκουρίδη
Τεχνητή Νοημοσύνη και Δικαιοσύνη: Προκλήσεις και εξελίξεις
21 Φεβρουαρίου 2024 | Πανεπιστήμιο Frederick, Λεμεσός

 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι, 

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε λαμπρούς νομικούς και ακαδημαϊκούς της Κύπρου, και για αυτό ευχαριστώ θερμά το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick για την πρόσκληση.

Εκδηλώσεις όπως η αποψινή, που έχουν ως στόχο να διερευνήσουν την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και να αναλύσουν εξειδικευμένα ζητήματα στον τομέα της δικαιοσύνης, συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας στον Νομικό κλάδο και κατ’ επέκταση στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ένας αόριστος όρος που αφορά το μέλλον, αλλά μία υπαρκτή τεχνολογία που έφερε την επανάσταση στην καθημερινότητα και τον χώρο εργασίας μας.

Αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι πρόκειται για μία νέα σχετικά τεχνολογία, με την οποία η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη εξοικειωθεί πλήρως, γι’ αυτό και είναι εύλογη και κατανοητή η ανησυχία που εκφράζεται από πολλούς για ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες με την υπέρμετρη ανάπτυξη της. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια μηχανή η οποία καταλαβαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιήσει μαθηματικά για να υλοποιήσει κάποια μοντέλα που την υποβοηθούν να σκέφτεται σαν ένας άνθρωπος.

Με τη σωστή αξιοποίηση και τη συνδυαστική χρήση με άλλες τεχνολογίες αιχμής, μπορούν να αυτοματοποιηθούν και να επισπευσθούν διαδικασίες οι οποίες συνήθως είναι χρονοβόρες, ενώ παράλληλα απελευθερώνεται χρόνος για το ανθρώπινο δυναμικό να στραφεί σε άλλες προτεραιότητες με προστιθέμενη αξία και να τις φέρει εις πέρας με περισσότερη επιτυχία, σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Harvard, σε δείγμα 750 εργαζομένων που προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, κατέδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει κατά 25% συγκεκριμένες εργασίες, όπως για παράδειγμα η παραγωγή ιδεών, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την ποιότητα κατά 40%.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στο νομικό επάγγελμα, είναι άπειρες. Ήδη, υπάρχει διαθέσιμος ένας σημαντικός αριθμός εφαρμογών που προσφέρει βοηθήματα για γρήγορη ανάγνωση και ανάλυση νομικών κειμένων, όπως είναι τα συμβόλαια. Ταυτόχρονα, νομικοί οίκοι στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής για την παροχή εξατομικευμένων νομικών συμβουλών σε πελάτες τους. Όλα αυτά, μπορούν να μας υποβοηθήσουν ώστε να αποκτήσουμε νέες και συνάμα καλύτερες επιλογές, χωρίς να αντικαθίσταται ο άνθρωπος.

Όπως έχει επανειλημμένα υποδείξει ο νομικός κόσμος του τόπου, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή δικαιοσύνη σήμερα, είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την εκδίκαση μίας υπόθεσης. Είμαι βέβαιος ότι η πιθανότητα να μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να έλυνε τα χέρια των δικαστών, μειώνοντας τον αριθμό των συσσωρευμένων υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον τους, έχει ήδη μελετηθεί από αρκετούς από εσάς, καθώς αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί νομικούς και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Ένα ζήτημα το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις προτεραιότητές που έθεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους  με σκοπό την μείωση του χρόνου  διεκπεραίωσης των υποθέσεων, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της νέας Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας 2024-2026, αλλά και οι τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, με μεταρρυθμίσεις που τίθενται προς υλοποίηση στον δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση.

Μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται και δράσεις για εντοπισμό και αναγνώριση των μελλοντικών αναγκών του εργατικού δυναμικού της Κύπρου, με στόχο την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλο το φάσμα της κοινωνίας των πολιτών.  Σ’ αυτό το πλαίσιο, ορόσημο αποτελεί η δημιουργία της Εθνικής Συμμαχίας για Ψηφιακές Δεξιότητες και Απασχόληση, την οποία συντονίζει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συμμετέχοντες,

Η καινοτομία, η έρευνα και η τεχνολογία, ξεχωρίζουν για ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που διαθέτουν και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι μπορούν να συνδυαστούν με αρμονία και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και πολλαπλάσια οφέλη για αυτόν που επενδύει σε αυτά. Αποτελούν τα μόνα εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν την Κύπρο στη νέα εποχή και σε αυτή την προσπάθεια, η λειτουργία ενός σύγχρονου και ευέλικτου συστήματος δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Να είστε σίγουροι ότι σε αυτή την προσπάθεια, η Πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό σας.

 

Σας ευχαριστώ.