Speech of the Chief Scientist for Research and Innovation of the Republic of Cyprus, Dr. Nikolas Mastroyiannopoulos at the “sCYence Fair 2021” | 19-20 April 2021
Αγαπητοί συμμετέχοντες,
Φίλες και φίλοι,
Είναι με μεγάλη μου χαρά που σας καλωσορίζω στο φετινό Φεστιβάλ Επιστήμης (sCYence Fair 2021).
Αυτό το υπέροχο ταξίδι γνώσης στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, επιστρέφει φέτος ανανεωμένο, σε πλήρως ψηφιακή μορφή και είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρει σε όλους μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
Μέσα από το Φεστιβάλ Επιστήμης το οποίο διοργανώνεται από την ομάδα του Ινστιτούτου Κύπρου, τα παιδιά, η νέα γενιά επιστημόνων που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας, είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία και να οραματισθούν το μέλλον. Μέσα από την καινοτόμο ματιά των νέων, θα εμπνευστούμε, θα βρούμε ιδέες, λύσεις και τον πηγαίο ενθουσιασμό για την εξέλιξη, πάντα με συνοδοιπόρο την επιστήμη.
Είναι αλήθεια ότι αν δεν υπήρχε το πείσμα μερικών σπουδαίων επιστημόνων να αναζητήσουν νέους ορίζοντες μέσα από επανειλημμένες προσπάθειες, αρκετά από τα εκατοντάδες πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ίσως και να μην υπήρχαν.
Για παράδειγμα το τηλέφωνο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το μακρινό 1876 από τον εφευρέτη Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και εξελίχθηκε στην πορεία, αποκτώντας τη σημερινή του μορφή, με τις δεκάδες λειτουργίες.
Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί η εφεύρεση του ηλεκτρονικού υπολογιστή καθώς επίσης και του διαδικτύου, η δημιουργία του οποίου ξεκίνησε το 1969 και μέσα από το πέρασμα των χρόνων κατέληξε να αποτελεί, σύμφωνα και με τον Bill Gates, την «κεντρική πλατεία για το παγκόσμιο χωριό του αύριο».
Η ιστορία συνεχίζει να ξετυλίγεται, με τις τεχνολογίες διαστήματος που αναπτύχθηκαν, όπως οι δορυφόροι και τα ρομποτικά σκάφη, να μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε πολλά ακόμη μυστικά του διαστήματος. Μεταξύ άλλων, είχαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να δούμε βίντεο με ήχο από τον πλανήτη Άρη.
Όλα αυτά, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε. Τι άραγε να είναι αυτό που οδήγησε τον άνθρωπο να ανακαλύπτει συνεχώς νέα πράγματα; Η απάντηση πιστεύω πως κρύβεται πίσω από μία μόνο λέξη.
Την περιέργεια!
Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες όλων των εποχών, «δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο. Είμαι, απλά, παθιασμένα περίεργος».
Αυτή η περιέργειά του, που χαρακτηρίζει όλους τους ερευνητές, αποτελεί το βασικό συστατικό στην ανακάλυψη καινοτόμων λύσεων που βοηθούν την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει σύγχρονες προκλήσεις.
Κρατώντας λοιπόν σαν πυξίδα την περιέργεια και τη δημιουργικότητά σας, σας καλώ να δείτε τον κόσμο με άλλο μάτι.
Είστε, άλλωστε, η γενιά που θα κληρονομήσει το ήδη σημαντικό έργο που γίνεται και θα το εξελίξει. Εσείς αποτελείτε το μέλλον της χώρας μας. Ένα μέλλον που αν κρίνω και από τις πρωτότυπες ιδέες που διαγωνίζονται στο Φεστιβάλ Επιστήμης, προδιαγράφεται πιο λαμπρό και πιο πλούσιο σε έρευνα και καινοτομία, από ποτέ. Αυτό που ελπίζω να κρατήσετε από αυτή την εμπειρία, είναι τα χαρακτηριστικά του επιστήμονα, δηλαδή η περιέργεια και η σιγουριά ότι δεν υπάρχουν αποτυχίες, μόνο ευκαιρίες για περισσότεροι γνώση. Σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό μέσα από τη δική μου εμπειρία ως επιστήμονας.
Θα ήθελα λοιπόν να ευχηθώ σε όλους κάθε επιτυχία και να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης για την άψογη διοργάνωση και πρωτοβουλία, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους.
Με όρεξη, ομαδική δουλειά και εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας, να είστε σίγουροι ότι τα όνειρά σας μπορούν να πραγματοποιηθούν!
Σας ευχαριστώ πολύ.