Speech of the Chief Scientist for Research and Innovation of the Republic of Cyprus, Dr. Nikolas Mastroyiannopoulos at SPACE WEEK CYPRUS | 26 March 2021

Αγαπητοί συμμετέχοντες,

Φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη μεγάλη γιορτή του διαστήματος και ειδικότερα στη σημερινή εκδήλωση “SpaceUp-Cyprus” που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Η σημερινή, λοιπόν, γιορτή είμαι βέβαιος ότι θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους, προσφέροντάς σε όλους μία ανεπανάληπτη εμπειρία! Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων έχετε την ευκαιρία να δείτε ζωντανά τα δικά σας πειράματα να φτάνουν στα 90.000 πόδια, να μιλήσετε για τις κατασκευές σας και φυσικά να… ταξιδέψετε στον μαγικό κόσμο του διαστήματος. Να τον γνωρίσετε, να τον εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε πράγματα που μέχρι χθες νομίζαμε ότι ήταν άγνωστα ή απίθανο να υπάρχουν.

Η αλήθεια είναι πως ίσως να μην βλέπαμε ποτέ πως μοιάζει η Γη μας από ψηλά ή να μαθαίναμε πως είναι άλλοι πλανήτες που βρίσκονται εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά αν δεν ήταν το πείσμα ορισμένων σπουδαίων επιστημόνων και ερευνητών. Ανθρώπων που απέδειξαν πως όταν υπάρχει θέληση, τα πάντα είναι δυνατά.

Κάνοντας ένα ταξίδι στον χρόνο, μπορούμε να αναλογιστούμε πόσο μακριά έχουμε φθάσει.

Πηγαίνοντας πίσω στο μακρινό 1961, συναντούμε τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο που ταξίδεψε στο διάστημα. Στη συνέχεια, ήταν το 1969, όταν ο Αμερικανός Νηλ Άρμστρονγκ έκανε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο και ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», πατώντας το πόδι του στο φεγγάρι με την αποστολή Απόλλων 11.

Ερχόμενοι στο σήμερα, η ιστορία συνεχίζει να ξετυλίγεται, με τις τεχνολογίες διαστήματος που αναπτύχθηκαν, όπως οι δορυφόροι και τα ρομποτικά σκάφη, να μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε πολλά ακόμη μυστικά του διαστήματος. Μεταξύ άλλων, είχαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να δούμε εικόνες από την μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο ενός γιγάντιου γαλαξία, αλλά και βίντεο με ήχο από τον πλανήτη Άρη.

Παράλληλα, τη χρονιά που μας πέρασε είδαμε και την πρώτη διαστημική πτήση ιδιωτικής εταιρείας. Μιλάω φυσικά για την Space X του σπουδαίου εφευρέτη Elon Musk, που μέσα από το καινοτόμο έργο του, έστειλε τον περασμένο χρόνο ανθρώπους στο διάστημα.

Όλα αυτά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε. Τι, άραγε να είναι αυτό που οδηγεί τον άνθρωπο να ανακαλύπτει συνεχώς νέα πράγματα; Εκείνο που του έδωσε τη δυνατότητα να περπατήσει στο φεγγάρι και να εξερευνήσει τα βάθη της θάλασσας; Η απάντηση πιστεύω πως κρύβεται πίσω από μία μόνο λέξη.

Την περιέργεια!

Όπως εσείς, έτσι και εγώ όταν ήμουν παιδί είχα αμέτρητα ερωτήματα και έψαχνα συνεχώς να βρω τις σωστές απαντήσεις. Τι υπάρχει πέραν από τον ουρανό; Έχουν ζωή οι υπόλοιποι πλανήτες; Πόσο μακριά βρίσκονται στ’ αλήθεια τα αστέρια;

Κρατώντας λοιπόν σαν πυξίδα την περιέργειά σας και σε συνδυασμό με την δημιουργικότητα, σας καλώ να δείτε και εσείς τον κόσμο με άλλο μάτι. Είστε, άλλωστε, η γενιά που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει με την χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, εκείνη που θα κληρονομήσει το ήδη σημαντικό έργο που γίνεται και που θα συνεχίσει να το εξελίσσει, οδηγώντας τη χώρα μας ακόμη πιο μπροστά. Εσείς αποτελείτε το μέλλον. Ένα μέλλον που προδιαγράφεται ιδιαίτερα λαμπρό, γεμάτο με έρευνα και καινοτομία. Με πείσμα λοιπόν, όρεξη και αρκετό ενθουσιασμό, αλλά και με ομαδική δουλειά και συνεργασία, θα μπορέσετε να κατακτήσετε τα όνειρά σας.

Εύχομαι σε όλους να απολαύσετε όλα όσα έχουν ετοιμάσει για εμάς αυτή την εβδομάδα, η ομάδα του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος μαζί με το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Μετεωρολογίας, τους οποίους συγχαίρω θερμά για αυτή την πρωτοβουλία και για την άψογη διοργάνωση. Ας γίνει η μοναδική αυτή εκδήλωση πηγή έμπνευσης για όλους μας!

Σας ευχαριστώ πολύ.