Speech of the Chief Scientist for Research and Innovation of the Cyprus Republic, Dr. Nikolas Mastroyiannopoulos at the “IN-U – INSPIRE UNIQUENESS DEMO DAY” Lemon Park, Nicosia| 27 JUNE 2022

Αγαπητοί συνάδελφοι, καθηγητές, μαθητές και μαθήτριες των τεχνικών μας σχολών, αγαπητοί προσκεκλημένοι

 Είναι με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό που σας καλωσορίζω σήμερα στο Demo Day του διαγωνισμού IN-U: INSPIRE UNIQUENESS.

Προκηρύξαμε το IN-U μαζί με τον αγαπητό Υπουργό Παιδείας κύριο Πρόδρομο Προδρόμου πριν απο επτά μήνες, μέσα απο τη κοινή μας στρατηγική για αναβάθμιση του τομέα της εκπαίδευσης, με πυξίδα την έρευνα και την καινοτομία. Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται σήμερα, με τις παρουσιάσεις των φιναλίστ και την κατάταξη των τριών πρώτων θέσεων.  Δε θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τον όρο «νικητές» μόνο για την ομάδα η οποία θα βρεθεί στην πρώτη θέση, γιατί πραγματικά όσοι έχετε φτάσει μέχρι εδώ είστε νικητές στο σημερινό διαγωνισμό αλλά κυρίως νικητές της εμπειρίας, της καινοτομίας και της ευρηματικότητας. Η κοινωνία μας είναι νικήτρια γιατί εσείς είστε το μέλλον της.

Το γεγονός ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με νέες και νέους από όλη την Κύπρο, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν και να βρίσκονται εδώ σήμερα, με γεμίζει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και αυτοπεποίθηση για το μέλλον.

Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η φιλόδοξη πρωτοβουλία και -φυσικά- τις πέντε ομάδες που έφθασαν στον τελικό:

  • Το Παθητικό Ενεργειακό Θερμοκήπιο της Περιφερειακής Γεωργικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμμοχώστου / Αυγόρου
  • Το Disinfectant Gate της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Μακάριος Γ’ Λευκωσίας
  • Την ομάδα του ΤΕΣΕΚ Πάφου
  • Την Tesla Team
  • Και το Edison Blue της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Παραλιμνίου.

Βλέπουμε παγκόσμια μια μεγάλη επένδυση των χωρών στην έρευνα και καινοτομία. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να υπάρχει και η εντύπωση οτι η Κύπρος σαν μια μικρή χώρα δε θα μπορούσε να ανταγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο. Όλοι εσείς έχετε αποδείξει οτι η Κύπρος και έχει τα μυαλά και έχει και τη δυνατότητα να ανταγωνισθεί επάξια αλλά γιατί όχι και να πρωτοστατήσει. Είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια από τώρα θα ακούμε για νεαρούς Κύπριους  εφευρέτες και θα είμαι ιδιαίτερα περήφανος να ακούσω κάποια από τα δικά σας ονόματα.

Φίλες και Φίλοι,

Χάρη στην καινοτόμα σκέψη, στην περιέργεια, στην ανάγκη αναζήτησης, έχουμε σήμερα προς χρήση σπουδαίες εφευρέσεις. Θα αναφέρω κάποιες στον τομέα των STEM:

H εικονική πραγματικότητα Virtual Reality η οποία έχει αμέτρητες χρήσεις και τρόπους εφαρμογής. Κατά την περίοδο της πανδημίας η εικονική πραγματικότητα εφαρμόστηκε για σκοπούς εκπαίδευσης στις σπουδαιότερες  ιατρικές σχολές του κόσμου, προσφέροντας στους φοιτητές απίστευτηο βαθμό ακρίβειας στην εικόνα και μία πραγματικά ηψηλή ποιότητα εκπαίδευσης.

Ακόμη ένα παράδειγμα είναι η τεχνολογία 3D Printing η οποία έχει εφαρμοστεί απο την καινοτόμα εταιρία Isinnova για τη δημιουργία ανταλλακτικών για αναπνευστήρες όταν υπήρχε έλλειψη αναπνευστήρων ως αποτέλεσμα αυξημένης ζήτησης κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Τα παραδείγματα είναι άπειρα! Το κοινό τους στοιχείο είναι ενά.  Η έρευνα και η καινοτομία στην επιχειρηματικότητα. Όλα ξεκίνησαν απο μία ιδέα και εξελίχτηκαν σε χρήσιμους τρόπους εφαρμογής για όλη την ανθρωπότητα. Αυτή είναι η πραγματική αξία του να ασχολειθεί κανείς με αυτό τον τομέα. Η προσφορά στην ανθρωπότητα μέσα απο κάτι το οποίο εσείς έχετε δημιουργήσει.

Πίσω από την επιτυχία τους κρύβεται η περιέργεια! Και η ασταμάτητη όρεξη για δουλειά. Χαρακτηριστικά που μοιράζονται όλοι οι σπουδαίοι επιστήμονες, επιχειρηματίες, εφευρέτες, και φυσικά εσείς, τα νέα καινοτόμα μυαλά του τόπου. Είναι γι’ αυτό που η διεύρυνση του τρόπου σκέψης μέσα απο την καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα και η ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι που εντάσσεται και ο διαγωνισμός “IN-U: INSPIRE UNIQUENESS”, ο οποίος έχει ως στόχο να εφοδιάσει  τις μαθήτριες και τους μαθητές μας με ικανότητες και δεξιότητες που θα ενισχύσουν -σε βάθος χρόνου- το εγχώριο οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας και κατ’ επέκταση την οικονομία και την κοινωνία.

Με αυτή την ευκαιρία, οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης καθώς και τους μέντορες που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν θερμά αυτή την πρωτοβουλία, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια να καταστεί το IN-U: INSPIRE UNIQUENESS θεσμός για τα σχολεία της Κύπρου.

Αγαπητές Διαγωνιζόμενες και Διαγωνιζόμενοι,

Σε μία εποχή που ο πλανήτης βρίσκεται ενώπιον νέων προκλήσεων, το ταλέντο και οι ικανότητές σας, αποτελούν δείγμα της προοπτικής που υπάρχει για τον τόπο μας και βασικό συστατικό για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, με επίκεντρο την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Στόχος μας είναι, μέσα από μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες δράσεις, όπως ο εν λόγω διαγωνισμός, να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες μας να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και να δουν την Έρευνα και την Καινοτομία ως επαγγελματική επιλογή.

Να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος ενός σύγχρονου και εξωστρεφούς οικοσυστήματος, που θα μετατρέπει ιδέες σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με παγκόσμια προοπτική, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μίας ανταγωνιστικής οικονομίας και μίας ευημερούσας κοινωνίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα απο αυτό το βήμα να απευθυνθώ στους πρωταγωνιστές, στους μαθητές και στις μαθήτριες θα ήθελα ξανά να σας πω όπως σας είχα πει και στην έναρξη του διαγωνισμού πριν απο μερικούς μήνες. Πιστεύουμε σε εσάς, επενδύουμε σε εσάς και έχουμε πολύ ψηλές προσδοκίες για την μελλοντική σας εξέλιξη αφού έχετε αποδείξει  οτι είστε και inspirational και unique,, για να δανειστώ το όνομα του διαγωνισμού. Μαζί στοχεύουμε ψηλά και θέτουμε τις βάσεις για το μέλλον που σας αξίζει.

Σας ευχαριστώ πολύ, η επιτυχία ανήκει ήδη σε όλες και όλους σας!