Speech of the Chief Scientist for Research and Innovation of the Cyprus Republic, Dr. Nikolas Mastroyiannopoulos at the First Tech Challenge Cyprus 2022 | 19 March 2021

Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Αγαπητοί Συμμετέχοντες,

Κυρίες και Κύριοι,

 Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής, First Tech Challenge.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Μαζί με νέα ταλέντα της χώρας μας, που με τις εφευρέσεις τους είμαι σίγουρος ότι θα μας εντυπωσιάσουν όλους. Οι προσπάθειές σας ανεβάζουν τον πήχη ψηλά και προδιαγράφουν ένα λαμπρό μέλλον για την Κύπρο μας. Ένα μέλλον που κτίζεται από τα νιάτα, την επόμενη γενιά καινοτόμων μυαλών του τόπου.

Θα ήθελα παράλληλα να συγχαρώ τους εμπνευστές αυτής της αξιέπαινης πρωτοβουλίας, που παρέχει την ευκαιρία σε μαθήτριες και μαθητές να ξεδιπλώσουν τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η ρομποτική και να δώσουν απτά δείγματα γραφής των ικανοτήτων τους.

Αγαπητές Διαγωνιζόμενες και Διαγωνιζόμενοι,

 Σας συγχαίρω που βρίσκεστε σήμερα εδώ για να λάβετε μέρος στον Διαγωνισμό Ρομποτικής. Ενός διαγωνισμού που τυγχάνει της στήριξης του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, του οποίου έχω την τιμή να προεδρεύω.

Ο Διαγωνισμός αυτός συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλουμε ως χώρα ώστε να ενισχύσουμε την κουλτούρα Έρευνας και Καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα και να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες μας να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Είμαι βέβαιος ότι η επαφή σας με αυτό τον τομέα, έχει ήδη δημιουργήσει τον απαιτούμενο ενθουσιασμό ώστε να θέσετε την Έρευνα και την Καινοτομία ως επαγγελματική επιλογή.

 Κυρίες και Κύριοι,

 Είμαι σίγουρος πως όλοι γνωρίζετε τι είναι η ρομποτική. Αυτό το συναρπαστικό και συνάμα απαιτητικό ταξίδι στον κόσμο της μηχανικής και της τεχνολογίας., Που μέσα από τη μελέτη, το σχεδιασμό και τη λειτουργία των ρομπότ, παράγει πρωτοποριακά αποτελέσματα που κάνουν πιο άνετη και πιο εύκολη την καθημερινότητά μας και δημιουργούν προοπτικές για το μέλλον.

Ένα ταξίδι που προσφέρει πολυάριθμες εμπειρίες στους νέους και τις νέες, παρέχοντας τη δυνατότητα να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, να κατανοήσουν την πολύτιμη έννοια της συνεργασίας, να αποκτήσουν ικανότητες έρευνας, στρατηγικής, αναλυτικής σκέψης και διαχείρισης χρόνου. Μαθαίνοτνας σημαντικές δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων μέσα από τη λήψη των σωστών αποφάσεων.

Η αλήθεια είναι πως ίσως να μην γνωρίζαμε ποτέ τις σπουδαίες δυνατότητες που προσφέρει η ρομποτική, εάν δεν ήταν το πείσμα ορισμένων σπουδαίων επιστημόνων και ερευνητών.

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, μπορούμε να αναλογιστούμε τα άλματα που έκανε η ανθρωπότητα. Το 1954 ο George Devol εφηύρε το πρώτο ψηφιακά προγραμματιζόμενο ρομπότ που ονομάζεται Unimate. Το 1956, ο Devol και ο συνεργάτης του Joseph Engelberger δημιούργησαν την πρώτη εταιρεία ρομπότ στον κόσμο.

Ερχόμενοι στο σήμερα, η ιστορία συνεχίζει. Με την ανάπτυξη ρομποτικών σκαφών για εξερεύνηση του διαστήματος, του πρώτου ρομποτικού χεριού αλλά και της ρομποτικής χειρουργικής που αποτελεί τη μεγαλύτερη επανάσταση του 21ου αιώνα στον τομέα της υγείας.

Όλα αυτά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε. Τι, άραγε να είναι αυτό που οδηγεί τον άνθρωπο να ανακαλύπτει συνεχώς νέα πράγματα; Η απάντηση κρύβεται πίσω από μια λέξη: «Περιέργεια»!

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Μίας κουλτούρας που θα εξάπτει την περιέργεια, θα ξυπνάει τη δημιουργικότητα, θα ενθαρρύνει τις συνέργειες και θα δίνει πνοή σε καινοτόμες ιδέες, βοηθώντας τους νέους και τις νέες να χτίσουν την κοινωνία του μέλλοντος.

Φίλες και Φίλοι,

 Ο σπουδαίος Φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν, είχε κάποτε πει πως «η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία όμως, θα σε πάει παντού!».

Με όχημα λοιπόν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας, σας καλώ να δείτε τον κόσμο με άλλο μάτι. Εσείς αποτελείτε τους πρεσβευτές του μέλλοντος της Κύπρου. Εσείς δημιουργείτε -με το ταλέντο και τις ικανότητές σας- μία νέα εποχή. Μία εποχή που προδιαγράφεται λαμπρή, γεμάτη με έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία.

Συνεχίστε λοιπόν να κυνηγάτε τα όνειρά σας με πείσμα, όρεξη, ενθουσιασμό, ομαδική δουλειά και δυναμικότητα. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ προσωπικά ως Επικεφαλής Έρευνας και καινοτομίας της Δημοκρατίας και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, θα είμαστε πάντοτε αρωγοί, σε κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε τη νέα γενιά και να την εφοδιάσουμε με δεξιότητες που θα την καταστήσουν ανθεκτικότερη απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου και θα τη βοηθήσουν σε ακόμη πιο επαναστατικά επιτεύγματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία.