Speech of the Chief Scientist for Research and Innovation of the Cyprus Republic, Dr. Nikolas Mastroyiannopoulos at the event for the Public Procurement of Innovative solutions (PPI) and Pre-Commercial Procurement (PCP) |1 June 2022

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

 Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στην πρώτη ενημερωτική ημερίδα για τον ρόλο των δημοσίων συμβάσεων καινοτομίας, που διοργανώνει το γραφείο του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενός θεσμού που έχω την τιμή να εκπροσωπώ.

Η σημερινή εκδήλωση έχει ως βασικό σκοπό να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δημόσιοι φορείς στην Κύπρο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και την ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας μέσω των δημόσιων συμβάσεων και τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο ενός γοργά εξελισσόμενου κόσμου, η επένδυση στο τρίπτυχο έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία, κρίνεται πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Αυτό μας έχουν διδάξει και οι ιδιότυπες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Κύπρος αφουγκραζόμενη τις προκλήσεις και απαιτήσεις της εποχής, συμβαδίζει πλήρως με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές, υλοποιώντας σειρά μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου. Ενός μοντέλου που θα μετουσιώνει την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία σε πυλώνα ανάπτυξης, θα διευρύνει την παραγωγική βάση, θα δημιουργήσει μία ευημερούσα κοινωνία και θα ενισχύει τη δυναμική της χώρας στο διεθνές σκηνικό.

Σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα, ο δημόσιος τομέας καλείται να συνεισφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υιοθετώντας πρακτικές που προωθούν τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων καινοτομίας και κατ’ επέκταση ενδυναμώνουν τις συνέργειες μεταξύ ιδιωτικού και κρατικού χώρου.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας μπορούν να αξιοποιηθούν για ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας και αποτελούν ένα σημαντικότατο εργαλείο στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται για μετασχηματισμό της οικονομίας, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Κύπρου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.

Σημαντικές είναι και οι δυνατότητες διασυνοριακής συνεργασίας που παρουσιάζονται μέσω των συμβάσεων, αφού όχι μόνο αναμένεται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στο διεθνές σκηνικό αλλά και να εδραιώσουν τη θέση της χώρας μας ως περιφερειακού κέντρου καινοτομίας και τεχνολογίας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης μέχρι το 2030 και με βάση την ευρωπαϊκή πυξίδα, απαιτείται διαρθρωμένη και στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές ψηφιακές ικανότητες και δυνατότητες γύρω από τέσσερα θεμελιώδη σημεία: τις δημόσιες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις, τις υποδομές και τις δεξιότητες. Η επίτευξη των εθνικών στόχων των κρατών μελών για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και τον συντονισμό των επενδύσεων είναι κλειδί για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας αποτελούν ένα ισχυρότατο εργαλείο.

Ενδεικτικά, οι προ εμπορικές συμβάσεις -γνωστές ως Pre-Commercial Procurement- αποτελούν μία εξαιρετικά μοναδική προσέγγιση για αγορά υπηρεσιών Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς επιτρέπουν τον επιμερισμό κόστους και οφελών. Χάρη σε αυτές, οι δημόσιες αρχές πληρώνουν λιγότερο για Έρευνα και Ανάπτυξη ενώ παράλληλα παρέχουν στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες.

Επιπρόσθετα, οι Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτόμων Λύσεων -γνωστές ως Public Procurement of Innovative Solutions- παρέχουν κίνητρα στις επιχειρήσεις για να επενδύσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, στοχεύοντας στην εμπορική αξιοποίησή τους. Δίνουν, δηλαδή, τη δυνατότητα στον δημόσιο τομέα να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υπηρεσίες με καινοτόμες λύσεις καλύτερης ποιότητας και κόστους, ενώ συγχρόνως προσφέρουν στις επιχειρήσεις τις ευκαιρίες εκείνες που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας.

Παράλληλα, ο δημόσιος τομέας θα αποτελέσει πελάτη αναφοράς για τις Κυπριακές νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, συνεισφέροντας σημαντικά στην διεθνοποίηση και επέκταση τους.

 Σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η έρευνα και η καινοτομία έχουν έναν πολυδιάστατο ρόλο, που διέπει οριζόντια κάθε κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας. Αποτελούν κινητήρια δύναμη αειφόρου ανάπτυξης και προσδίδουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Τους εξοπλίζουν με ευελιξία, συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό τους και αναβαθμίζουν το επίπεδο υπηρεσιών τους.

Ειδικότερα όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας μας, παρέχοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι αδιαμφισβήτητος. Δικαίως θεωρούνται η κινητήριος δύναμή της, συνεπώς δεν αποτελεί υπερβολή να πιστεύουμε πως η ανάκαμψη, αλλά και ο παραγωγικός μετασχηματισμός της, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δική τους συμβολή.

To ΙδΕΚ αναγνωρίζοντας τη σημασία της υιοθέτησης των συμβάσεων καινοτομίας για την ανάπτυξη του εθνικού οικοσυστήματος Ε&Κ, θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση με τον σχεδιασμό των κατάλληλων προγραμμάτων και υποστηρικτικών δράσεων για εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την ανάπτυξη νεών τεχνολογικών λύσεων.

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Η Κύπρος προχωρά μπροστά, με το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της χώρας μας να εξελίσσεται συνεχώς. Έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση και αυτό διαφαίνεται και μέσα από τα τελευταία αποτελέσματα διεθνών δεικτών.

Ωστόσο, δεν επαναπαυόμαστε. Κατανοούμε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν ανά το παγκόσμιο και αναγνωρίζουμε ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. Όμως, σε αυτό το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, η Κύπρος έχει χρέος να διαδραματίσει ενεργό ρόλο.

Τόσο εγώ προσωπικά ως Επικεφαλής Επιστήμονας όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια θέληση. Όραμά μας, η δημιουργία μίας χώρας πιο σύγχρονης και ευέλικτης, που θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα καταστεί περιφερειακός κόμβος έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας. Οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας δημιουργούν νέες προοπτικές για λύσεις υψηλότερης ποιότητας και αποδοτικότητας, ενώ η χρήση τους από δημόσιες αρχές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, αναμφισβήτητα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην όλη αναπτυξιακή στρατηγική και εκμοντερνισμό των κρατικών υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Μαρία Νινιατσούδη για την πολύτιμη συνεισφορά της στη σημερινή εκδήλωση και όλους εσάς για την εδώ σας παρουσία.

Είμαι βέβαιος πως οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα αποδειχθούν ιδιαίτερα καρποφόρες στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε όλοι για ένα λαμπρότερο μέλλον για τη χώρα μας. Οικοδομώντας στο σήμερα, είμαι βέβαιος ότι μαζί, θα χτίσουμε την Κύπρο του αύριο.

Σας ευχαριστώ.