Speech of the Chief Scientist for Research and Innovation of the Cyprus Republic, Dr. Nikolas Mastroyiannopoulos at the European Researchers’ Night | 30 September 2022

Έντιμε Υφυπουργέ Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Αξιότιμοι κ. Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Εσωτερικών και Άμυνας,

Αγαπητοί Συνεργάτες,

Εκλεκτοί καλεσμένοι,

Αγαπητοί Συμμετέχοντες, Διαγωνιζόμενες και Διαγωνιζόμενοι

Φίλες και Φίλοι,

 Είναι με πολύ μεγάλη χαρά που σας υποδεχόμαστε στο φετινό European Researchers’ Night. Τη μεγάλη πανευρωπαϊκή γιορτή της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 350 πόλεις της Ευρώπης. .

Για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας παραμένει πιστό στο ραντεβού του, ενώνοντας δυνάμεις με ερευνήτριες και ερευνητές από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου, από το πρωί σήμερα διαπιστώνουμε ότι συναρπάζει μικρούς και μεγάλους.

Στον πολυδιάστατο εκθεσιακό χώρο που στήθηκε εδώ, έχουμε όλοι την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης και μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα που ετοιμάστηκε γνωρίζουμε από κοντά το υψηλού επιπέδου έργο που παράγεται από τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας μας.

Έργο αξιέπαινο, που μας κάνει περήφανους και που καταδεικνύει την τεράστια πρόοδο που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, με την προσπάθεια που καταβάλλεται από το οικοσύστημα και τους φορείς του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Έρευνας και Καινοτομίας να αντικατοπτρίζεται στους Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους δείκτες καινοτομίας. Τα βήματα προόδου που σημείωσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντικά, και αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η στρατηγική που ακολουθούμε είναι αποτελεσματική. Η Κύπρος κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία “Strong Innovators”, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση στην Ευρώπη και την 27η θέση του Global Innovation Index 2022, σε σύνολο 132 χωρών. Επενδύουμε στα δυνατά μας χαρακτηριστικά και βελτιώνουμε τις αδυναμίες μας, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και οικοδομούμε μαζί την Κύπρο του αύριο, με την Έρευνα και την Καινοτομία να βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος των προσπαθειών μας

Φίλες και Φίλοι,

Βασικό θέμα της φετινής Βραδιάς είναι οι «Ευρωπαϊκές Αποστολές». Αυτές οι φιλόδοξες δράσεις που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύοντας να προσφέρουν λύσεις σε κάποιες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως ο καρκίνος, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή – συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού μετασχηματισμού – οι υγιείς ωκεανοί, θάλασσες και τα παράκτια και εσωτερικά ύδατα, η δημιουργία κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, η υγεία εδάφους και τα τρόφιμα.

Με φάρο, αυτές τις θεματικές, η Βραδιά του ερευνητή φέτος έχει ως αποστολή να εμπνεύσει το κοινό και να αναδείξει τις πολύπλευρες λύσεις που μπορούν να δώσουν η έρευνα, η επιστήμη και η καινοτομία. Να προωθήσει την ερευνητική και καινοτομική κουλτούρα και να εφοδιάσει τις νέες και τους νέους μας -δηλαδή όλους εσάς που βρίσκεστε απόψε εδώ- με τις κατάλληλες δεξιότητες και να σας προετοιμάσει για τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Όραμά μας, να σας ενθαρρύνουμε μέσα από δράσεις, όπως η σημερινή, αλλά και νέους διαγωνισμούς -τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινώσουμε σε λίγη ώρα- να ακολουθήσετε το δρόμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και να δείτε την Έρευνα και την Καινοτομία ως επιλογή καριέρας.

Εκφράζω  τα θερμά μου συγχαρητήρια τόσο στους νικητές των διαγωνισμών άλλα και σε όλους τους συμμετέχοντες που τόλμησαν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον κόσμο της έρευνας και της καινοτομίας. Το μέλλον σας ανήκει!

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά που σας καλωσορίζω στο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της χώρας μας. Για να αποτελέσετε κομμάτι ενός σύγχρονου και εξωστρεφούς οικοσυστήματος, που μετατρέπει ιδέες σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με παγκόσμια προοπτική, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της Κύπρου και στη διαμόρφωση μίας ανταγωνιστικής οικονομίας και μίας ευημερούσας κοινωνίας.

Τα αποτελέσματα, άλλωστε, των επιτυχιών που ήδη καταγράφει το κυπριακό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, δεν είναι απλώς ενθαρρυντικά, αλλά σπουδαία για τον τόπο μας, και είναι με ιδιαίτερη χαρά που δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ από κοντά τις 9 ερευνήτριες και ερευνητές που βρίσκονται απόψε εδώ οι οποίοι εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, στο πλαίσιο του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού πυλώνα Excellent Science του Προγράμματος Ορίζοντας 2020. Η χώρα χρειάζεται σημαιοφόρους Έρευνας και για αυτό σας ευχαριστώ.  Τα βήματα που διανύσατε υπήρξαν τεράστια και είναι με συγκίνηση και περηφάνια που βλέπουμε τις προσπάθειές σας να δικαιώνονται. Στη διαδρομή αυτή, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως τόσο εγώ προσωπικά όσο και το ΙδΕΚ, θα βρισκόμαστε δίπλα σας.

Κυρίες και Κύριοι,

 Επιτρέψτε μου να δανειστώ μία φράση του συγγραφέα Steven Berlin Johnson: «Εάν κοιτάξετε την ιστορία, θα δείτε πως η καινοτομία δεν προέρχεται απλώς από την παροχή κινήτρων στους ανθρώπους, αλλά από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στις ιδέες να ενωθούν».

Αυτό το περιβάλλον είναι που δημιουργούμε, σε μία νέα εποχή που η Κύπρος δηλώνει παρούσα. Θέτουμε τις βάσεις, επενδύουμε στη μαθητιώσα νεολαία και με τις εμπειρίες των δεκάδων επιστημόνων μας, χτίζουμε ένα μέλλον πιο λαμπρό για την κοινωνία του αύριο.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία, θέτοντας υπό την αιγίδα του την εκδήλωση καθώς και τον Δήμαρχο Λευκωσίας για τη φιλοξενία. Θερμές ευχαριστίες, στον Υφυπουργό Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκο Κόκκινο για την ανελλιπή στήριξη και άριστη συνεργασία.

Δεν θα μπορούσα βεβαίως να παραβλέψω να ευχαριστήσω όλες και όλους που συνέβαλαν ώστε να καταστεί αυτή η εκδήλωση πραγματικότητα. Την ομάδα του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, τους δεκάδες επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες που δίνουν δυναμικά το παρών τους, και φυσικά όλους εσάς που για ακόμη μία χρονιά στηρίζεται αυτή την προσπάθεια.

Σας εύχομαι να έχετε μία όμορφη βραδιά, γεμάτη νέες εμπειρίες, δημιουργικότητα και μπόλικη… έμπνευση!

Σας ευχαριστώ πολύ.