Speech of the Chief Scientist for Research and Innovation of the Republic of Cyprus, Dr. Nikolas Mastroyiannopoulos at the Junior Achievement Competition “Company of the Year” | 28 May 2021

Αγαπητοί συμμετέχοντες,

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην όγδοη Τελετή Βράβευσης του προγράμματος Μαθητική Επιχείρηση του Οργανισμού Junior Achievement.

Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα στους νέους επιχειρηματίες της χώρας μας. Ομολογουμένως, ως Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, όταν συμμετέχω σε δραστηριότητες που αφορούν νέους, νοιώθω ιδιαίτερα περήφανος για τον κάθε ένα από εσάς. Θαυμάζω τον τρόπο σκέψης σας και νοιώθω ακόμη πιο σημαντική την ευθύνη που έχουμε όλοι εμείς απέναντι σας ούτως ώστε να θέσουμε γερά θεμέλια δημιουργίας του οικοσυστήματος έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και να δώσουμε σε όλους εσάς τις ευκαιρίες που σας αξίζουν. Χάρη στη δημιουργικότητα των αξιόλογων συμμετοχών σας, έχετε κερδίσει επάξια μία θέση στον μεγάλο τελικό για ανάδειξη της καλύτερης μαθητικής επιχείρησης της χρονιάς. Οι προσπάθειές σας ανεβάζουν τον πήχη ψηλά και μας διαβεβαιώνουν ότι το επιχειρηματικό μέλλον της Κύπρου προβλέπετε λαμπρό και είναι στα χέρια μιας γενιάς με την ικανότητα να οραματιστεί και με την όρεξη να αδράξει ευκαιρίες, να κινητοποιηθεί και να δημιουργήσει αυτό που ονειρεύεται.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να συγχαρώ όλους όσοι συμμετείχαν στον Διαγωνισμό καθώς επίσης και τους συντελεστές αυτής της πρωτοβουλίας, που έχει πλέον καταστεί θεσμός και που παρέχει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να ξεδιπλώσουν τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρουν η καινοτομία, η δημιουργικότητα και οι συνέργειες, να βιώσουν όλα τα στάδια λειτουργίας και διοίκησης μίας επιχείρησης και να δώσουν απτά δείγματα γραφής των ικανοτήτων τους.

Η φετινή χρονιά ήταν αναμφίβολα πολύ δύσκολη για όλους μας και ιδιαίτερα για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, για εσάς που κληθήκατε να ενταχθείτε σε μια νέα κατάσταση, με αλλαγές στην καθημερινότητά σας, στην εκπαίδευση σας και στην κοινωνικοποίηση σας. Η πανδημία δοκίμασε πολλές φορές τις αντοχές μας όμως πώς θα μπορούσαμε να μην βαδίζουμε με αυτοπεποίθηση προς την επόμενη μέρα, όταν γνωρίζουμε ότι το βασικότερο συστατικό της χώρας μας, δηλαδή η νέα γενιά, αποτελείται από ανθρώπους σαν κι εσάς. Και απευθύνομαι σε όλους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες του Διαγωνισμού. Είσαστε η η νέα γενιά καινοτόμων επιχειρηματιών και σας ενθαρρύνω να πορεύεστε με αυτή τη σκέψη.

Ανήσυχα και δημιουργικά πνεύματα, γεμάτα όρεξη, ενθουσιασμό και πάνω απ’ όλα όραμα για το μέλλον. Το γεγονός πως οι συμμετέχοντες αυτού του προγράμματος έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να ιδρύσουν στο μέλλον τη δική τους επιχείρηση, αποτελεί θετική ένδειξη για το πώς σκιαγραφείται η Κύπρος του αύριο. Μία χώρα όπου θα ανθίζει η νεοφυής και καινοτόμος επιχειρηματικότητα και στην οποία θα δραστηριοποιείται ένα ακόμη πιο αποδοτικό, σύγχρονο και εξωστρεφές οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας.

Φίλες και φίλοι,

Πόσο διαφορετική θα ήταν η καθημερινότητα μας εάν δεν υπήρχε η καινοτομία στη σκέψη και το πείσμα κάποιων σπουδαίων προσωπικοτήτων της επιχειρηματικής κοινότητας, να αφήσουν το μυαλό τους να δημιουργήσει εκτός των καθορισμένων πλαισίων. Όπως για παράδειγμα, ο Bill Gates και ο Steve Jobs που άλλαξαν τις ζωές μας με τις ιδέες τους. Ο πρώτος δημιούργησε την Microsoft, την μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού παγκοσμίως και ο δεύτερος, ένας διορατικός εφευρέτης, ίδρυσε την Apple, δίνοντας για πρώτη φορά πνοή σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα «έξυπνα κινητά». Ή ο Mark Zuckerberg που χάρη στη φαντασία και την ευρηματικότητά του απολαμβάνουμε σήμερα όσα μας προσφέρει το γνωστό σε όλους μας Facebook, το οποίο ίδρυσε όταν ήταν μόλις 19 χρονών. Τα έργα λαμπρών επιχειρηματιών που καινοτόμησαν, είναι πολλά. Πίσω από την επιτυχία τους όμως κρύβεται μόνο μία λέξη. Η περιέργεια!

Για αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε ως βασική προτεραιότητα μας την καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα. Μίας κουλτούρας που θα εξάπτει την περιέργεια, θα ξυπνάει τη δημιουργικότητα και θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, δίνοντας χώρο σε καινοτόμες ιδέες να ανθίσουν και ωθώντας τους νέους να διαφοροποιηθούν, να χαράξουν νέους δρόμους και να προκαλέσουν εξελίξεις.

Αγαπητοί διαγωνιζόμενοι και διαγωνιζόμενες,

Συχνά αναφερόμαστε στη νέα εποχή που διανύουμε και στην οποία όντως η εξέλιξη είναι ραγδαία, αλλά προσωπικά πιστεύω πως την πραγματική εξέλιξη θα την φέρετε εσείς. Το ταλέντο και οι ικανότητές σας αποτελούν παράδειγμα της προοπτικής που υπάρχει για τον τόπο μας αλλά και βασικό συστατικό για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, με επίκεντρο την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Σας καλώ λοιπόν να συνεχίσετε να κυνηγάτε τα όνειρά σας με την ίδια όρεξη, ομαδική δουλειά και εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας. Όπως ιστορικά έχει πει ο Henry Ford, «Είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε πιστεύεις ότι δεν μπορείς, είσαι σωστός.», Να πιστεύετε ότι μπορείτε και να είστε σίγουροι ότι εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.