European Researchers’ Night | 24 September 2021

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η φετινή εκδήλωση του European Researchers’ Night, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς από το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, προσφέροντας μία συναρπαστική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί σε έναν εντυπωσιακό ψηφιακό εκθεσιακό χώρο με 72 περίπτερα, στα οποία συμμετείχαν 300 ερευνητές και ερευνήτριες από την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου. Οι διαδικτυακοί επισκέπτες απόλαυσαν ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, διαδραστικά παιχνίδια, βραβεύσεις, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και πειράματα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε για 15η χρονιά στην Κύπρο, με θέμα “ENGAGE: Τhe Digital and Green Age”. Στόχος, η ανάδειξη του ρόλου της έρευνας και της καινοτομίας στη μετάβαση προς την ψηφιακή και πράσινη εποχή.

«Είναι καθήκον μας ως Πολιτεία και ως κοινωνία να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον και να σας εξοπλίσουμε με τα απαραίτητα εχέγγυα ούτως ώστε να επιτύχετε και να διαπρέψετε στον σημερινό, άκρως ανταγωνιστικό, κόσμο», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος, απευθυνόμενος στους νέους του τόπου.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙδΕΚ, Δρ. Nikolas Mastroyiannopoulos, έκανε λόγο για έναν πανευρωπαϊκό θεσμό που αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους και κυρίως για τη νέα γενιά.

Παραφράζοντας τον Steve Jobs, ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος τόνισε ότι «στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να γεννηθούν και άλλοι, αρκετά “τρελοί”, που να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. «Γιατί αυτοί οι “τρελοί” καινοτόμοι, δημιουργικοί», υπέδειξε ο Επικεφαλής Επιστήμονας, «είναι που τον αλλάζουν». Επιδίωξη μας είπε, «είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και να δουν την Έρευνα και την Καινοτομία ως επιλογή καριέρας».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, κ. Theodoros Loucaides, επεσήμανε πως σκοπός του Ιδρύματος μέσα από τη διοργάνωση του European Researchers’ Night, είναι η ανάδειξη του εξαιρετικού έργου που επιτελείται από τους φορείς του εγχώριου οικοσυστήματος και η ενίσχυση της κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αποστολή μας για διαμόρφωση των συνθηκών και των προϋποθέσεων που ευνοούν την ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι μαθητές που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ξεχώρισε ο διαγωνισμός S-FACTOR που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της πλατφόρμας του European Researchers’ Night.

Μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας μας, κλήθηκαν να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό φαινόμενο με πρωτότυπο τρόπο, σε τρία μόλις λεπτά. Νικητές αναδείχθηκαν στην Κατηγορία Γυμνασίων οι: Ανδριάν Ησαΐας (1ο Βραβείο), Ανδριάν Ιωαννίδης (2ο Βραβείο) και Ραφαηλία Πατσαλίδου (3ο Βραβείο). Νικητές στην Κατηγορία Λυκείων αναδείχθηκαν οι: Κυριάκος Δημητρίου (1ο Βραβείο), Samuel Stewart (2ο Βραβείο) και Σοφία Γρηγοριάδου (3ο Βραβείο).

Ακολούθησε η βράβευση του νικητή του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το ΙδΕΚ, απευθύνοντας πρόσκληση σε μαθητές Δημοτικής εκπαίδευσης για συγγραφή ιστορίας μικρού μήκους με τίτλο «To μαγικό ταξίδι της Genie και του Brainy στην ψηφιακή και πράσινη εποχή!». Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Χριστόδουλος Παντέλας. Η εικονογραφημένη ιστορία του, διατέθηκε σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (ebook) στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης ως ψηφιακό αναμνηστικό δώρο. Έπαινοι δόθηκαν και στις: Τόνια Φρακάλα (Α’ Έπαινος) και Μαρία Λουΐζα Βασιλειάδη (Β’ Έπαινος).

Το European Researchers’ Night αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 350 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Χρηματοδοτείται μέσω των Δράσεων Marie Sklodowska Curie Αctions (MSCA) του Προγράμματος-Πλαίσιο της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία, που στοχεύει στην κατάρτιση ερευνητών/τριών προσφέροντας ελκυστικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας και ανταλλαγής γνώσεων μέσω της διασυνοριακής και διεπιστημονικής τους κινητικότητας.