Επίσημη επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) Καθηγήτριας Maria Leptin, στην Κύπρο
Δελτίο Τύπου
14/11/2024
Επίσημη επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) Καθηγήτριας Maria Leptin, στην Κύπρο
Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε μεταξύ 12-13 Νοεμβρίου η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC) Καθηγήτρια Maria Leptin.
Το ERC αποτελεί τον κορυφαίο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό οργανισμό για την υποστήριξη της πρωτοποριακής έρευνας αιχμής. Από το 2007, το ERC έχει υποστηρίξει περισσότερους από 13.000 ερευνητές και ερευνήτριες, σε όλα τα επιστημονικά πεδία ενώ σήμερα παρέχει τις πλέον ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις της Ευρώπης για προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας, οι οποίες αποτελούν απόδειξη επιστημονικής αριστείας παγκοσμίως για τους ερευνητές που κατάφεραν να τις εξασφαλίσουν.
Η χώρα μας έχει εξασφαλίσει συνολικά μέχρι σήμερα 32 ERC grants, 11 από τα οποία στο πλαίσιο του νέου προγράμματος-πλαίσιο για Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ) «Ορίζοντας Ευρώπη».
Η κα. Maria Leptin, είχε σειρά επαφών και συναντήσεων τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρα Νικόδημο Δαμιανού, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία κ. Δημήτρης Σκουρίδης, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική.
Συζητήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης του κυπριακού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, καθώς και ενίσχυσης της δυνατότητας των κυπριακών φορέων για αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης του «Ορίζοντα Ευρώπη» με επικέντρωση στο ERC.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδείχθηκε και ο ρόλος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), ως ο Εθνικός φορέας, αρμόδιος για συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα και ευρύ φάσμα υποστηρικτικών υπηρεσιών για στήριξη και ενθάρρυνση της συμμετοχής του κυπριακού οικοσυστήματος σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Νωρίτερα η κα. Leptin συνοδευόμενη από τον Επικεφαλής Επιστήμονα, κ. Δημήτρη Σκουρίδη, παρακολούθησε παρουσίαση του Δρ. Τριαντάφυλλου Στυλιανόπουλου της ομάδας του, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Στυλιανόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοφυσικής του Καρκίνου, έχει 6 έργα ERC και είναι ο πρώτος ερευνητής στην Κύπρο και από τους ελάχιστους στην Ευρώπη που έχει εξασφαλίσει και τις τρεις κύριες χρηματοδοτήσεις του ERC: Starting, Consolidator και Advanced Grant. Διαθέτει επίσης τρία ERC Proof of Concept Grants. Το νέο έργο, ύψους €2,5 εκ., που εξασφάλισε ο Δρ Στυλιανόπουλος, φέρει τον τίτλο «Overcoming Mechanically-Induced Resistance to Chemo-Immunotherapy in Pancreatic Cancer» (“MechanoResistance”) και στοχεύει στη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου στο πάγκρεας.
Ακολούθως η κα. Leptin ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ», εκεί όπου παρακολούθησε διάλεξη από την ομάδα του Διευθυντή του κέντρου και Καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Μάριο Πολυκάρπου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η παρουσία της κα. Leptin στην Κύπρο, επιβεβαιώνει την ερευνητική αριστεία της χώρας μας, κάτι το οποίο αποτελεί εξέχουσα προτεραιότητα της εθνικής στρατηγικής για Έρευνα και Καινοτομία. Οι επαφές, του Υφυπουργού, του Επικεφαλής Επιστήμονα και του Γενικού Διευθυντή του ΙδΕΚ, με την κορυφαία Αξιωματούχο Έρευνας στην Ε.Ε, προσδίδουν παγκόσμια διάσταση και κύρος στο οικοσύστημα της Κύπρου ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουν τα άλματα προόδου που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Η Κύπρος πλέον, αφήνει τα αποτυπώματα της στον Ευρωπαϊκό χάρτη της Έρευνας και Καινοτομίας παρέχοντας στους φορείς του κυπριακού οικοσυστήματος, όλα τα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου της έρευνας και της καινοτομίας για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας.