Speech of the Chief Scientist for Research and Innovation of the Republic of Cyprus, Dr. Nikolas Mastroyiannopoulos at the Digital Champion Award Ceremony | 29 July 2020

Έντιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,
Έντιμε κύριε Υφυπουργέ Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,
Αγαπητέ Ψηφιακέ Πρωταθλητή,
Αγαπητοί Διαγωνιζόμενοι και Διαγωνιζόμενες,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας «Ψηφιακό Πρωτάθλημα».

Είναι χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με νέα ταλέντα αυτού του τόπου, που μέσα από τις αξιόλογες συμμετοχές τους σε κάθε κατηγορία του Διαγωνισμού, ανεβάζουν όλο και πιο ψηλά τον πήχη. Αυτή η ποιότητα είναι που χαρακτηρίζει τις ικανότητες των νέων της Κύπρου και που αποτελεί απαραίτητο συστατικό για το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που με επίκεντρο την Έρευνα και την Καινοτομία, καθιστά τη χώρα μας πιο δυναμική και ανταγωνιστική.

Αγαπητοί Διαγωνιζόμενοι και Διαγωνιζόμενες,
Αποτελείτε παράδειγμα του ταλέντου και της προοπτικής που υπάρχει.
Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες όπως αυτή του «Ψηφιακού Πρωταθλήματος», δίνουν την ευκαιρία στη νέα γενιά να δώσει απτά δείγματα γραφής και να ξεδιπλώσει τις μεγάλες δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η συνέργεια.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έκανε σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά στην Έρευνα και στην Καινοτομία. Μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα άλματα, ειδικά στον τομέα της ψηφιακής καινοτόμας επιχειρηματικότητας.
Η περίοδος αυτή, που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις που «έφερε» μαζί της η πανδημία, αποτελεί ταυτόχρονα και μεγάλη ευκαιρία. Ευκαιρία για να επιταχύνουμε τις προσπάθειες.

Με το βλέμμα, λοιπόν, στραμμένο στην επόμενη μέρα, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις υπάρχουσες συνθήκες, ως ευκαιρία-«κλειδί». Αφενός για μία βιώσιμη οικονομία και αφετέρου για να διατηρηθεί η Κύπρος ανταγωνιστική διεθνώς. Η Έρευνα και Καινοτομία είναι ο μοχλός που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε καρποφόρα αποτελέσματα και σε αυτή την αρχή εδράζεται η στρατηγική της χώρας.

Αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που υπάρχουν τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από προγράμματα όπως EIC Accelerator του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, όσο και σε εθνικό επίπεδο με τα Προγράμματα Καινοτομίας του ΙδΕΚ μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας με να αποφέρει προστιθέμενη αξία και οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Προυπόθεση για την επιτυχία αυτού του στόχου αποτελεί η καλλιέργια και η ενίσχυση κουλτούρας Έρευνας και Καινοτομίας. Που θα μας ωθεί να αγκαλιάσουμε τη δημιουργικότητα, να στηρίξουμε πρωτοπόρες ιδέες.

Όπως ανέφερα, η Κύπρος διαθέτει υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, παγκοσμίου επιπέδου ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα και σημαντικό αριθμό καινοτόμων επιχειρήσεων, που διεκδικούν επάξια θέση στη διεθνή αγορά.

Για την επίτευξη λοιπών απτών αποτελεσμάτων, θα πρέπει η νέα γνώση να μετατρέπεται σε πραγματικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία. Με τις απαραίτητες συνέργειες και τη διεύρυνση των δικτύων συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων και επιχειρηματιών, θα πετύχουμε την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Αυτό είναι που θα οδηγήσει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με διεθνή προοπτική και σημαντικά οφέλη για τη Κύπρο.

Φίλες και φίλοι,

Με την καθιέρωση θεσμών όπως του Ψηφιακού Πρωταθλητή, του Επικεφαλής Επιστήμονα, θεσμού που έχω την τιμή να υπηρετώ διαδεχόμενος τον φίλο και Υφυπουργό πλέον, Κυριάκο Κόκκινο, όπως επίσης και με την ίδρυση Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η στρατηγική κατεύθυνση της Πολιτείας είναι ξεκάθαρη. Να διαμορφώσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο για τη χώρα, μετουσιώνοντας την Έρευνα και την Καινοτομία σε θεμέλιο λίθο ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, επενδυτικών ευκαιριών και προστιθέμενης αξίας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα ξανά να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές και ειδικά σε όλους τους συμμετέχοντες και να ευχηθώ κάθε επιτυχία.
Ιδιαίτερα δε στους νικητές που βραβεύονται σήμερα.

Θα είναι μεγάλη μου χαρά να σας καλωσορίσω στην οικογένεια των συνεργατών του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας προκειμένου να συμβάλουμε στο να υλοποιηθούν οι καινοτόμες ιδέες σας.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση.