Δελτίο Τύπου – Διεθνοποίηση του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου.

Ξεχωριστή δυναμική έδωσε η παρουσία του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, κ. Δημήτρη Σκουρίδη, στην Κυπριακή αποστολή που συμμετείχε στην διεθνή εκδήλωση ψηφιακών τεχνολογιών 4YFN, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, μεταξύ 26 και 29 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έκθεσης του τομέα των κινητών τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, Mobile World Congress Barcelona 2024.

Με πρωτοβουλία του ΙδΕΚ, οκτώ κυπριακές startups (Embio Diagnostics, Energyintel Services Ltd, Mirror3D Lab Ltd, Irerobot Ltd, Intellar Innovative Solutions Ltd, CY.R.I.C, Cocoon Creations Services Limited, TototheoTrading Ltd) εκθέσαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο κυπριακό περίπτερο εντός της έκθεσης και είχαν την ευκαιρία να τα παρουσιάσουν στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης. Παράλληλα, στελέχη του ΙδΕΚ ενημέρωσαν ξένους φορείς για τις δυνατότητες του τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Κύπρο, τις στρατηγικές του Κράτους σε θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, καθώς και τα διάφορα εργαλεία και κίνητρα που προσφέρονται, καθιστώντας τη χώρα έναν ελκυστικό προορισμό για καινοτόμες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, μαζί με μέλη του ΙδΕΚ και τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος, κ. Θεόδωρο Λουκαΐδη, ανέδειξαν τις δυνατότητες του τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, καθώς και το όραμα και τη στρατηγική της Κύπρου σε ξένους επενδυτές, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει εξαιρετικές ερευνητικές υποδομές και υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής.

Στο πλαίσιο του Mobile World Congress Barcelona ο Επικεφαλής Επιστήμονας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των τελευταίων τεχνολογιών αιχμής όπως το Internet of Things, το AI και το VR/AR καθώς και πρακτικές εφαρμογές τους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Δημόσιας Υπηρεσίας όπως η υγεία, η ασφάλεια των πολιτών, οι έξυπνες πόλεις κ.α.

Σημαντικό αντίκτυπο στην προσπάθεια διεθνοποίησης του Κυπριακού Οικοσυστήματος είχε η παρουσία του Επικεφαλής Επιστήμονα στην εκδήλωση Reflect, που διοργανώθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα βήματα εξέλιξης της. Κατά την παρουσίαση, προβλήθηκε το όραμα του για μία Κύπρο τεχνολογικά προηγμένη και ευημερούσα. Αναφέρθηκε εκτενώς στις εθνικές στρατηγικές και τα κίνητρα που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την Κύπρο μια ατμομηχανή καινοτομίας, υποστηριζόμενη από την ψηφιοποίηση, και μέσα από παραδείγματα εξήγησε το λόγο που η Κύπρος αποτελεί μια ακμάζουσα πύλη τεχνολογίας στην περιοχή ΕΜΕΑ και πέραν αυτής.

Ως ένας προορισμός που ξεχωρίζει για επιχειρηματικές δραστηριότητες, η Κύπρος μπορεί να προσφέρει μεγάλες προοπτικές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των διεθνών επιχειρήσεων τεχνολογίας και των επαγγελματιών που επέλεξαν να ξεκινήσουν, να αναπτύξουν και να κλιμακώσουν την επιχείρησή τους στο νησί μας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της DeepMind, όπου τα φώτα ήταν στραμμένα στην παρουσίαση τεχνολογιών αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ο Επικεφαλής Επιστήμονας διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να ενσωματωθούν και να χρησιμοποιηθούν στην Κύπρο για να υποστηρίξουν το ταξίδι της ψηφιοποίησης και την ατζέντα του ψηφιακού πολίτη, με κύρια εστίαση στη δημιουργία μιας ανώτερης εμπειρίας στον χρήστη για την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη μείωση των γενικών διοικητικών εξόδων, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, σε ένα περιβάλλον που είναι ασφαλές και σύμφωνο με τους κανονισμούς της ΕΕ, δηλαδή το απόρρητο των δεδομένων, την πράξη της ΕΕ για τα δεδομένα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας εστίασε στην κατανόηση του πλαισίου και την εφαρμογή του σε έξυπνες εφαρμογές, έξυπνες πόλεις και γνωστικές/αυτόνομες πόλεις. Σε συζητήσεις με τη Lenovo, διερεύνησε εις βάθος την αρχιτεκτονική της, δίνοντας έμφαση στην υβριδική αρχιτεκτονική και τις δυνατότητες ιδιωτικού cloud στην ανάπτυξη μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM). Αυτή η προσέγγιση, ιδίως η εκπαίδευση των LLMs στο πλαίσιο ενός ιδιωτικού νέφους, διασφαλίζει την ασφάλεια και μειώνει την προκατάληψη. Μεταξύ των λύσεων, ο Επικεφαλής Επιστήμονας έχει δει εκτενώς τις δυνατότητες των Lenovo, AWS, IBM, Google, Microsoft, Neom, Oracle και έχει συνεργαστεί με διάφορες αρχές της Σαουδικής Αραβίας στην έκθεση επίδειξης της εφαρμογής και υιοθέτησης αναδυόμενων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της τεχνητής νοημοσύνης. Η Lenovo με τις τεχνολογικές υποδομές είναι ένας από τους προμηθευτές των κέντρων δεδομένων AI  στηρίζοντας διάφορες Κυβερνήσεις του Κόλπου καθώς και άλλους κολοσσούς του ιδιωτικού τομέα.

Σε μία ιδιαιτέρως σημαντική συνάντηση με τη Neom, και συγκεκριμένα με τον κ. Δημήτρη Κούρλα, Head of Cloud & Data Center Business – TONOMUS at NEOM, συζητήθηκε η δημιουργία γνωσιακών πόλεων και η παροχή λύσεων πλατφόρμας ως υπηρεσία. Αυτή η οραματική προσέγγιση επιτρέπει στις γνωστικές πόλεις να διαχειρίζονται ποικίλους φόρτους εργασίας και διαχειριζόμενες υπηρεσίες, πρακτική που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο. Στο συνέδριο επισημάνθηκαν οι καινοτόμες πρωτοβουλίες της STC σε σχέση με τις ψηφιακές πόλεις και τις πόλεις υγειονομικής περίθαλψης, με έμφαση στην ολιστική φροντίδα των ασθενών και την προγνωστική ιατρική.

Επιπρόσθετα, οι συζητήσεις με την SDAIA (Saudi Authority for Data and Artificial Intelligence) σημείωσαν τον ρόλο τους στην εποπτεία της έρευνας ΤΝ σε διάφορα σύνολα δεδομένων, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στην προγνωστική διάγνωση και τη διακυβέρνηση ΤΝ. Η πρόσκληση που έλαβε ο Επικεφαλής Επιστήμονας από την  SDΑIA και συγκεκριμένα τον Yaser Al-Onaizan, CEO, National Center for AI, να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο αποτελεί ευκαιρία για περαιτέρω διεύρυνσης των δυνατοτήτων και της δικτύωσης της Κύπρου στην περιοχή. H SDAIA εστιάζει την έρευνα της στην υγειονομική περίθαλψη, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη βελτίωση της διάγνωσης και τον εξ ορθολογισμό των διαδικασιών. Ένας άλλος τομέας αναφοράς είναι η τεχνολογία υπολογιστικής όρασης, ιδίως στην υγειονομική περίθαλψη για ιατρική απεικόνιση και λύσεις δημόσιας ασφάλειας για έξυπνες πόλεις.

Η λύση διακυβέρνησης AI της IBM και η στόχευση του Tony Blair Institute στην παροχή συμβουλών σε κυβερνήσεις σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό ήταν επίσης βασικά σημεία αναφοράς των συναντήσεων του Επικεφαλής Επιστήμονα. Οι συζητήσεις αυτές υπογράμμισαν τις προσπάθειες συνεργασίας για την προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και των τεχνολογιών υπολογιστικής όρασης.

Πολλοί εκθέτες, συμπεριλαμβανομένων των eBOS technologies, Embio, Medtl και Malloc από την Κύπρο, παρουσίασαν μοντέλα λύσεων ως υπηρεσία, αντανακλώντας τη στροφή του κλάδου προς την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους τελικούς χρήστες. Η συμμετοχή στο συνέδριο και οι συναντήσεις παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ΤΝ για την ενίσχυση της ετοιμότητας εξυπηρέτησης των πολιτών.

Τέλος, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Επίτιμο Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Σαουδική Αραβία, κ. Αλέξη Φαίδωνος και τον Εμπορικό Πρόξενο κ. Χριστάκη Δημητρίου.