Χαιρετισμός Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, Δημήτρη Σκουρίδη – European Researchers’

Χαιρετισμός Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία, Δημήτρη Σκουρίδη
European ResearchersNight
Κρατική Έκθεση, Λευκωσία | 27 Σεπτεμβρίου 2024 

 

Έντιμε Υφυπουργέ Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,
Αγαπητοί συμμετέχοντες, διαγωνιζόμενοι και διαγωνιζόμενες,
Κυρίες και Κύριοι, 

Σας καλωσορίζω στη μεγάλη γιορτή της έρευνας της καινοτομίας και της επιστήμης. Το European Researchers’ Night, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 400 πόλεις της Ευρώπης και μας ενώνει κάτω από ένα κοινό όραμα: τη δημιουργία ενός μέλλοντος βασισμένου στην επιστημονική αριστεία, την έρευνα και την καινοτομία.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία παράφραση από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος είπε ότι η φαντασία δεν είναι απλώς συμπληρωματική της γνώσης, είναι η κινητήρια δύναμη που οδηγεί την επιστήμη μπροστά και δημιουργεί χώρο για να οραματιστούμε το αδύνατο!

Για 18η χρονιά, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας επιβεβαιώνει αυτή τη φιλοσοφία, ενισχύοντας τη συνεργασία με την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου. Με σύνθημα «Mission Possible», το European Researcher’s Night χτίζει γέφυρες για να φέρει πιο κοντά τα καινοτόμα μυαλά του τόπου με το ευρύ κοινό, δίνοντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι το έργο, τον ρόλο και την προσφορά των επιστημόνων της χώρας. Να ταξιδέψουμε στον κόσμο τους και να ανακαλύψουμε τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον και να δώσει λύσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Άλλωστε, η εξελισσόμενη και δυναμική πορεία του εθνικού οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Με 12 ακαδημαϊκά ιδρύματα, 7 Κέντρα Αριστείας, 3.500 ερευνητές/τριες, 4,000 επιχειρηματικά μυαλά και περισσότερες από 500 εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας και 400 startups, η χώρα μας κατάφερε -για τρίτη συνεχή χρονιά- να βρεθεί στους Strong Innovators του European Innovation Scoreboard, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πρόοδο μεταξύ των κρατών-μελών. 

Βρισκόμαστε στη σωστή πορεία, όμως σε μία εποχή που όλα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και οι εξελίξεις επηρεάζουν κάθε πτυχή της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, δεν μπορούμε να εφησυχαστούμε.

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και νέων ικανοτήτων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Πολιτεία, ώστε η νέα γενιά να μπορεί να βαδίσει με αυτοπεποίθηση στο μέλλον και να δημιουργήσει μία πιο ανθεκτική και σύγχρονη κοινωνία.

Είναι γι’ αυτό που εκδηλώσεις όπως το European Researchers’ Night αποτελούν μοναδική ευκαιρία για καλλιέργεια μίας κουλτούρας έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας. Μίας κουλτούρας που θα ενθαρρύνει τη νεολαία να κατανοήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν αυτοί οι τομείς και να αποτελέσει μέρος ενός σύγχρονου οικοσυστήματος, το οποίο μέσω της δικής του εξέλιξης, θα συμβάλλει στην πρόοδο του τόπου. 

Αγαπητοί διαγωνιζόμενοι και διαγωνιζόμενες, 

Η δική σας δημιουργική σκέψη μπορεί να φέρει την αλλαγή που εσείς θέλετε να δείτε στον κόσμο. Το μέλλον σας ανήκει. Συνεχίστε να σκέφτεστε «έξω από το κουτί» και να διεκδικείτε όλα αυτά που σας αξίζουν. Εμείς θα βρισκόμαστε δίπλα σας, ώστε με στοχευμένες δράσεις να σας εξοπλίσουμε με τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να βαδίσετε με αυτοπεποίθηση στο μέλλον. 

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, που για ακόμη μία χρονιά έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν ακούραστα για τη δημιουργία αυτού του εντυπωσιακού εκθεσιακού χώρου, που αναδεικνύει τον συναρπαστικό κόσμο της έρευνας, της καινοτομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τη Διεύθυνση και το προσωπικό του ΙδΕΚ που έκαναν τη σημερινή εκδήλωση πραγματικότητα, αλλά και τους εκατοντάδες επιστήμονες, ερευνήτριες και ερευνητές, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες του οικοσυστήματος  που μοιράζονται μαζί μας το έργο τους.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που κάθε χρόνο στηρίζετε αυτή την προσπάθεια με την παρουσία σας.

Σας ευχαριστώ!