Θέμα: Ενίσχυση της Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας στην Τεχνολογία και την Επιστήμη

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
Γραφείο Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία
05/08/2024

Θέμα: Ενίσχυση της Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας στην Τεχνολογία και την Επιστήμη

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία και Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), κ. Δημήτρης Σκουρίδης είχε συνάντηση με τον Αξιότιμο Ινδό Ύπατο Αρμοστή, κ. Shri Manish, στο γραφείο του στο ΙδΕΚ, για να διερευνήσουν την προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα τεχνολογίας και επιστήμης.

Στην μεταξύ τους συνάντηση αναφέρθηκαν στις καλές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες, γεγονός που ενδυναμώνει τη βούληση για συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων είναι η Τεχνολογία (ΙΤ, AI), η Γεωργία (Agrifood/Agriculture), ο τομέας του Διαστήματος, η Ενέργεια (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), το Maritime/Shipping και ο τομέας της Υγείας. Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης ήταν η ελκυστικότητα του κυπριακού οικοσυστήματος αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ινδικές νεοφυείς εταιρίες στην προσπάθεια τους να διεισδύσουν στην Ευρώπη και το πώς θα μπορούσαν αυτές να αντιμετωπιστούν.

Ο κ. Manish διατύπωσε ερωτήματα ως προς το ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε σχέση με τις νεοφυείς εταιρίες (start-ups) και πώς αυτές εξασφαλίζουν χρηματοδότηση μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. Θέλησε να ενημερωθεί για τους τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η Στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκλιση με αυτούς της Ινδίας. Εξέφρασε την επιθυμία για υπογραφή ενός νέου Μνημονίου Συναντίληψης προκειμένου να  δοθεί νέα πνοή και να τονωθεί το υπάρχον Μνημόνιο, με στόχο έναν πιο πρακτικό τρόπο συνεργασίας.

Ο κ. Σκουρίδης αναφέρθηκε στη Στρατηγική της κυβέρνησης, στις λεπτομέρειες αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις του ΙδΕΚ αλλά και στο οικοσύστημα έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας της Κύπρου. Εξήγησε πως η Κύπρος αποτελεί περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας προσφέροντας χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα μπορούσαν οι ινδικές εταιρίες να συμμετέχουν σε προγράμματα της ΕΕ σε σχέση με την έρευνα και την καινοτομία και ανέλυσε διεξοδικά όλους τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν τα δύο κράτη.  Στη συνέχεια, ενημέρωσε τον κ. Manish ότι εργάζεται συστηματικά για τη διαμόρφωση της ψηφιακής αρχιτεκτονικής της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και για το πλαίσιο γύρω από την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).