Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2021 14:59

Έρευνα και Καινοτομία για μια αειφόρο, πράσινη και “έξυπνη” ναυτιλία

Στοχευμένες δράσεις 

Δημιουργία Χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων στήριξης 

Αξιοποίηση τεχνογνωσίας και κοινή αντιμετώπιση προκλήσεων 

Τη δημιουργία και υποστήριξη κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στη ναυτιλία, την ανάδειξη της σημασίας της πράσινης μετάβασης και μείωσης των ρύπων και την υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής για τη ναυτιλία, δρομολογούν από κοινού υφυπουργείο Ναυτιλίας, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κ.Δ. και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Κατά την υπογραφή μνημονίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, τέθηκαν οι στόχοι για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οικοδόμηση μιας αειφόρου «Πράσινης» ναυτιλίας και ενός «Γαλάζιου» οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας. Προτεραιότητα αποτελεί, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας. 

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Ναυτιλίας στην προσπάθεια που καταβάλλει να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις και να βελτιστοποιήσει την λειτουργία των πλοίων μέσω της καινοτομίας και της έξυπνης χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.  “Η συνεργασία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας με τον Επικεφαλής Επιστήμονα και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στέλνει το μήνυμα πως η Κύπρος βρίσκεται δίπλα στην ναυτιλιακή κοινότητα, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ερευνητικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες προτάσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να καταστεί ο τομέας πιο ανταγωνιστικός και παράλληλα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά της προκλήσεις.

Σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στο κοινό όραμα της συνεργασίας, που είναι η δημιουργία μίας εύρωστης, ευέλικτης, έξυπνης και τεχνολογικά αναπτυγμένης Ναυτιλίας.

“Θα συνεισφέρει ουσιαστικά» δήλωσε, «στην πράσινη μετάβαση και την Γαλάζια ανάπτυξη και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής ναυτιλίας, της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών. Οι στοχευμένες δράσεις μας, θα εστιάζουν στη δημιουργία Χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων στήριξης της Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Ναυτιλίας. Στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των μερών και στον εντοπισμό των προκλήσεων και αναγκών του τομέα της Ναυτιλίας. Μαζί μπορούμε να την αναδείξουμε σε κινητήρια δύναμη ενίσχυσης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και εξέλιξης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανάγκες της σύγχρονης ναυτιλίας”.

“Με κοινή πυξίδα” ανέφερε ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος, “το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που όλοι ονειρευόμαστε, σταθερή πορεία, βέβαιος προορισμός”.

Η συνεργασία Υφυπουργείου Ναυτιλίας με τον Επικεφαλής Επιστήμονα και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας η οποία στην ουσία δημιουργεί το κατάλληλο ερευνητικό περιβάλλον για την ναυτιλία (RISE: Research Innovation  Shipping Environment) θα αποτυπώνεται και στην Μακροχρόνια Εθνική Στρατηγική για την Κυπριακή Ναυτιλία η οποία θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη, 12 Οκτωβρίου.

Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας (www.chiefscientist.gov.cy) επιτελεί συντονιστικό και εποπτικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων και Φορέων που εμπλέκονται τόσο στο επίπεδο πολιτικής όσο και στο τεχνοκρατικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, συμμετέχει ως μέλος και υποστηρίζει το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) για τη διαμόρφωση εισηγήσεων Στρατηγικής Ε&Κ, καθώς και εισηγήσεων αναφορικά με τη δομή και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ. Ο Επικεφαλής Επιστήμονας είναι ο ex-officio Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από τον σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης Κυπρίων ερευνητών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

ΕΧ/ΣΧ